[O2] Początki z LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cyga_PL
    Classic
    • 2013
    • 8

[O2] Początki z LPG

jak coś dzwoń do mnie to powiem co i jak 531 342 194

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:42 ]
    Hunter, ten sam właściciel ale spółki rożne

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:44 ]
    Jabar1975, kiedyś miałem numer do kolesia z centrali Partner AGD i mi mówił że jak cos trzeba żebym dzwonił ale wsiąkł mi numer pamiętam że ma Krzysiek na imie

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:46 ]
    Ja Partnerze jak 10 lat temu wyposażałem mieszkanie w krakowie dostałem an pralkę Hoover 2,5 koła rabatu na lodówkę 4 koła rabatu piekarnik i płyta mnie dostałem po 500 zł rabatu wniesli podłączyli na zmywarke dostałem 600 zł rabatu w sumie zamiast zapłacic prawie 17 koła zapłaciłem niecałe 8 tys zł
  • Rosomak
    L&K
    • 2011
    • 1365
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

[O2] Początki z LPG

Koledzy jakie macie już przebiegi w waszych 1,6 O2TOUR+LPG lub 1,6 O2FL+LPG?
    Jak kupiliście nówki to jeździliście najpierw przez jakiś czas na samej benzynie, czy od razu na LPG?
    Bo ja nie wiem jak mam zrobić (biję się z myślami...) jak na razie jeżdżę tylko na benzynie...(ale co ja mam... niecałe 250km przebiegu). :roll:
    Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
    http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Borsuk2
      L&K
      • 2010
      • 1203

Z pewnością benzyna jest dla silnika "zdrowsza", choć znajdziesz wiele tematów użytkowników, którzy od początku śmigają na lpg i są bardzo zadowoleni. Żadnych problemów.
      Fajna stronka

Komentarz

• Rosomak
        L&K
        • 2011
        • 1365
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Właśnie, tylko widzisz, ja przy przebiegu 800-1200km muszę zrobić (bezpłatny) przegląd LPG w ASO i najlepiej by było pojeździć do tej pory na LPG żeby wykryć ewentualne niedomagania instalacji i powiadomić o tym ASO.
        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piatka
          Classic
          • 2012
          • 18

W swojej O1 tour latam od początku na gazie. Raz na jakiś czas (jak braknie LPG) wyjeżdżam zbiornik-pół benzynki.
          Przebieg 170 tys i zero problemów.

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Re: Początki z LPG

Zamieszczone przez mkania777
            Bo ja nie wiem jak mam zrobić (biję się z myślami...) jak na razie jeżdżę tylko na benzynie...(ale co ja mam... niecałe 250km przebiegu). :roll:
            albo szukasz dziury w całym. Masz instalację LPG do czego? Do jeżdżenia nie do zajmowania bagażnika...

Właśnie, tylko widzisz, ja przy przebiegu 800-1200km muszę zrobić (bezpłatny) przegląd LPG w ASO i najlepiej by było pojeździć do tej pory na LPG żeby wykryć ewentualne niedomagania instalacji i powiadomić o tym ASO.
            od tego masz gwarancję ...
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bo to masz lpg zeby smigac.... a raczej bezpłatny ten przeglad nie bedzie....bo gdzies juz chłopaki pisali, ze 150 zl
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• geralcik
                Drive
                • 2011
                • 61

ja śmigam od początku na LPG, w tej chwili autko ma półtora miesiąca i 4000km przebiegu i na razie wszystko cacy,

Ja tylko na początku te około 1200-1500km jeździłem dynamicznie ale bez kręcenia bardzo wysoko a potem to już gira w chłodnice i jazda :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 16 Sty, 12 21:27 ]
                Zamieszczone przez piotrek_os
                Bo to masz lpg zeby smigac.... a raczej bezpłatny ten przeglad nie bedzie....bo gdzies juz chłopaki pisali, ze 150 zl
                ja w salonie w którym kupiłem miałem za darmo
                Turas 2 mit gas naturlich

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Śmigaj od razu na LPG. Jakby nie było to zalecane to by przegląd LPG w ASO robili po 5 tys km przy pierwszych 3 - 4 tys tylko na PB. Korzystaj z LPG bez oporu
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• Octavianos
                    L&K
                    • 2010
                    • 1130

Ja jeździłem praktycznie od razu, przegląd LPG po ok. 1000km masz darmowy pod warunkiem wykonania go w ASO, które montowało Ci LPG.
                    SIMPLY CLEVER
                    Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• piatka
                      Classic
                      • 2012
                      • 18

Nie prawda. Można zrobić przegląd darmowy w dowolnym ASO Skody - choć praktyka jest inna i niektórzy kasują 100-150pln. Podzwoń i się dowiesz gdzie będzie za free.
                      Ja odbierałem samochód w Białymstoku a darmowy przegląd instalacji robiłem w ASO Interauto Kraków (a już np w Kielcach chcieli mnie skasować).

Komentarz

• TwoB
                        L&K
                        • 2011
                        • 1086
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja od początku jeżdżę na LPG, miałem podobne wątpliwości, czy aby na początku nie zrobić trochę km na benzynce, no i zrobiłem z 300 a później już tylko LPG (przy przebiegu 8tys. km zrobiłem 500km na benzynie).
                        Teraz mam 14 tys. km.
                        SATYNOWA O2 Tour
                        Z pozdrowieniami
                        Bartek

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

piatka - przez te 170k jakich usterek doświadczyłeś? Jakie odcinki pokonujesz "na raz"?

Komentarz

• piatka
                            Classic
                            • 2012
                            • 18

Gdzieś w postach masz moje podsumowanie:

A odcinki, różnie - start-stop jak jeżdżę po mieście, tankowanie-tankowanie (400km) jak jadę w trasę. Na zbiorniku 38 l LPG robię 320-440 km (przeważnie 390-400).
                            Średnio przyjmijmy 100km stop (około godzina) i dalej 100km-stop ...
                            Dziennie robię od 50 do 1200km.

Jeżeli chodzi o usterki instalacji - nic. Wymieniam filtry tylko. Parownik nie ruszany od nowości. Czasem zaświeci się "check engine" ale gaśnie po +- 50 km (zdarzyło się to 4-5x od początku)

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piatka, masz butle 55 litrów?
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• dudek_t
                                L&K
                                • 2008
                                • 1421

Kupiłem OII FL bez fabrycznego gazu. Instalację założyłem przy przebiegu 3000km. Teraz mam 82000km i nigdy nie jeździłem na benzynie (no chyba że się gaz skończył). Akurat jeśli chodzi o samą instalację i stan silnika - nie widzę żadnych problemów.

Komentarz

• piatka
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 18

A nie wiem nawet - wchodzi 38 ltr gazu max.

Komentarz

• OCPtaxi
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 383

Zamieszczone przez piatka
                                    Nie prawda. Można zrobić przegląd darmowy w dowolnym ASO Skody - choć praktyka jest inna i niektórzy kasują 100-150pln. Podzwoń i się dowiesz gdzie będzie za free.
                                    Ja odbierałem samochód w Białymstoku a darmowy przegląd instalacji robiłem w ASO Interauto Kraków (a już np w Kielcach chcieli mnie skasować).
                                    sprawdź czy nie masz adnotacji w książce gazu, u mnie jest chyba wbita pieczątka ze przegląd darmowy obowiązuje wyłącznie w miejscu założenia instalacji.

P.S. w Tourze 2 mam prawie 24000 km, z czego ja zrobiłem ponad 20tys. (auto z przebiegiem 2800 kupione od dealera). Na te 20tys. wyjeździłem ok. 2-3 pełne zbiorniki paliwa (liczę mniej więcej bo PB mam max połowę zbiornika, bo po co wozić dodatkowe 60 kg) na rozruch oczywiście i czasem przepalenie, czy jazdę gdy gaz się skończy. No i nie mam sumienia "butować" auta na gazie, więc jak chcę depnąć to tylko benzyna.

Po wgraniu odpowiedniej mapy gazu jest bezproblemowo.
                                    Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• Rosomak
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1365
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez OCPtaxi
                                      Po wgraniu odpowiedniej mapy gazu jest bezproblemowo.
                                      a co się działo wcześniej?

Komentarz

• piatka
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 18

OCP oczywiście, że mam wbite. Ale tak jak mówiłem - podzwoń i się dowiesz . Nie uśmiechało mi się jechać 1100 km na przegląd i z powrotem .
                                        Interauto zrobiło za free , a ASO tego samego właściciela w którym odbierałem samochód chciało mnie skasować na 100 pln :/

Komentarz

• OCPtaxi
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 383

w zasadzie nic, ale zapalił się check engine i nie chciał zgasnąć.
                                          Gość powiedział, że była wgrana stara mapa i w ramach gwarancji zostało poprawione, a check skasowany. Widocznie zła mieszanka - za uboga, albo za bogata. Ponoć z tym trzeba uważać przy gazie, żeby głowicy nie załatwić.
                                          Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• blazer47
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 65

Ja wszystkie swoje samochody miałem w gazie i nigdy nie miałem żadnych problemów. Fakt faktem zawsze wybierałem auta "pod gaz" czyli z silnikami które dobrze współpracują z LPG. Takim silnikiem jest właśnie nasze 1,6

Komentarz

• Octavianos
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1130

Zamieszczone przez OCPtaxi
                                              w zasadzie nic, ale zapalił się check engine i nie chciał zgasnąć.
                                              Gość powiedział, że była wgrana stara mapa i w ramach gwarancji zostało poprawione, a check skasowany. Widocznie zła mieszanka - za uboga, albo za bogata. Ponoć z tym trzeba uważać przy gazie, żeby głowicy nie załatwić.
                                              Tak była akcja ogłoszona przez Landi Renzo - wymiany starych sterowników instalacji LPG - oczywiście w ramach gwarancji.
                                              Ja akurat załapałem się na nowy sterownik, a miałem mieć montowany stary. Zrobiłem 4200 km na LPG i nie mam absolutnie żadnych uwag. Również stwierdzam, że nie ma co za często tankować do pełna benzyny, bo bez sensu wozi się kg.
                                              Choć raz na jakiś czas warto zalać zbiornik benzyny do pełna, aby za dużo wody nie osadzało się na ściankach zbiornika, ale wtedy przepalić na benzynie zgodnie z wytycznymi LR raz na 4-6 tys.km te 200-400 km.
                                              SIMPLY CLEVER
                                              Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Rosomak
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1365
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                                Tak była akcja ogłoszona przez Landi Renzo - wymiany starych sterowników instalacji LPG - oczywiście w ramach gwarancji.
                                                Kiedy to było?
                                                Czy obecne, odebrane teraz (czyli grudzien2011/styczeń2012) O2Tour1,6+LPG mają już nową wersję sterownika?
                                                Da radę samemu poznać czy mam nowy czy stary "typ" sterownika?

Komentarz

• TwoB
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1086
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                                  Octavianos, sprecyzuj proszę, kogo dotyczyła ta akcja - u mnie montowali LPG w czerwcu 2011, mojemu tacie w styczniu 2011 - czyli mamy stare sterowniki podlegające wymianie gwarancyjnej ?
                                                  SATYNOWA O2 Tour
                                                  Z pozdrowieniami
                                                  Bartek

Komentarz

Pracuję...